Quantcast
Channel: Excursions – Les Muntanyes – Diari de l'Alcoià i les comarques centrals valencianes
Viewing all articles
Browse latest Browse all 31

Crònica il·lustrada de les festes de Sant Jordi d’Alcoi 2018

$
0
0

Les festes de Moros i Cristians s’han celebrat un any més a Alcoi. Les expectatives eren positives i s’han fet realitat.

Enguany ha destacat la participació, tant dels festers (al voltant de 12.000), com del públic (les 21.000 cadires per a veure l’Entrà van ser venudes), i dels professionals de la comunicació (més de 75 mitjans, i vora de 200 professionals han immortalitzat els detalls de la festa).

No és debades que l’Ajuntament haja invertit 130.000 euros enguany a les festes. La celebració d’uns dies que donen a conéixer Alcoi molt més enllà dels seus confins.

L’espectacularitat de les desfiles, els tratges, els boatos, la música i l’ambient en general, augmenta any rere any en unes festes que guanyen popularitat cada cop que se celebren i arriben en promoció més i més lluny.

Actes previs i integració de la dona

El primer acte que hem de destacar, abans dels dies grans, és La Glòria, en la qual, per primera vegada en la història tots els focus s’han posat en la dona, que ha sigut la total protagonista. Tania Aznar ha sigut la primera gloriera de la història que representa una filà alcoiana aquest dia, per la filà Marraskesch. No ha sigut aquesta l’única dona de La Glòria d’enguany, hi ha hagut quatre glorieres preventori. Igual es pot assenyalar de La Glòria Infantil, on per primera vegada participaven dues xiquetes.

Tal com comenta Fonèvol, “el nombre de dones de ple dret és major; també hi ha més filaes amb dones de ple dret i, finalment, trobem que cada dia hi ha més gent a favor de la integració”. En qualsevol cas, recorda Fonèvol, enguany encara no hi ha hagut “cap dona que participe en una esquadra, ni tampoc cap dona a la junta directiva de l’ASJ, ni directora de l’himne, ni creadora del cartell”.

Com a conclusió podem dir que la festa alcoiana avança, a poc a poc però inexorablement, cap a la plena integració de la dona.

La música inunda de màgia el poble alcoià el Dia dels Músics

El primer dels dies de la Trilogia festera es va celebrar la Festa del Pasdoble, un desfile amb els músics com a protagonistes. En total van participar 24 bandes, 4 d’elles les alcoianes.

A continuació, l’Himne de la festa alcoiana va agermanar, un any més, a tot un poble que el va entonar en un moment de característiques quasi místiques. Enguany ha destacat el nombre de públic assistent, més elevat que altres anys, pel fet de ser dissabte i per la bona imatge que les festes d’Alcoi guanyen en l’exterior any rere any.

La peça musical protagonista del Dia dels Músics prové de la marxa àrab “El Sig”, adaptada de la sarsuela “La Bella Zaida”, del músic Gonzalo Barrachina. La persona encarregada de dirigir la seua execució ha sigut enguany Benedicto Ripoll Martínes, músic alcoià amb una dilatada carrera musical, vinculada a la Unió Musical d’Alcoi i a la d’Ibi.

El dia va finalitzar amb la celebració de la Nit de l’Olla, amb un sopar popular amb un dels plats típics alcoians.

L’Entrà cristiana desfila majestuosa davant de milers d’espectadors

El dia gran de les festes d’Alcoi, el 22 d’abril, va començar amb un clima acollidor i un ambient únic. Va ser al toc d’alba, quan començava La Diana, on la senyera de la creu cristiana s’hissava en el castell d’Alcoi.

A mig matí, els cristians van irrompre en la plaça d’Espanya, per tal de representar la defensa del castell i de la seua ciutat. Ho van fer encoratjats per una música èpica i encapçalats pel seu capità, José Vicente Jornet, i la seua filà, Navarros, amb una estètica guerrera.

Tots ells han lluït els seus espectaculars boatos i ballets en una marxa que ha arrancat en El Partidor, baixant per Sant Nicolau. Tot seguit ha continuat per Sant Llorenç finalitzant en l’avinguda País Valencià.

Seguint al capità, va aparèixer l’alferes Cristià, Jose Luis Calbo, de la filà Tomasines, disposats a lluitar per la seua ciutat.

La sumptuositat oriental de l’Entrà mora s’apodera dels carrers d’Alcoi

Si el 22 d’abril al matí les tropes cristianes havien organitzat la defensa del Castell, a la vesprada ha sigut el torn de les forces mores: l’Entra mora, amb la seua sumptuositat oriental, ha fet presència a la ciutat amb l’objectiu d’envair la ciutat.

Han arribat liderats pel seu capità, Jorge Vaquer, acompanyat per la seua filà, Verds. 160 músics han entonat una peça musical realitzada per a l’ocasió que els ha encoratjat. Tot un desplegament d’hosts que no ha deixat d’afluir fins que ha arribat, sorprenent amb una gran esplendor estètica, el seu alferes, Santi Carbonell, i la seua filà, Magenta.
Ja estan totes les tropes preparades per a la gran batalla.

El Sant Jordiet protagonitza el dia del Patró alcoià

El xiquet Juan José Valls, representant de Sant Jordiet, ha sigut el protagonista del 23 d’abril, dia dedicat al Patró d’Alcoi, Sant Jordi. Els actes de celebració han començat amb la Segona Diana de les festes de Moros i Cristians, on el punt de mira s’ha depositat sobre les xiquetes i els xiquets festers.

Dirigides pel Sant Jordiet i acompanyades de l’espectacular música festera, les filaes han format fins a arribar al Temple del Patró. A partir d’ací, ha tingut lloc la processó de la relíquia del Patró fins a la parròquia de Santa Maria.

El Sant Jordiet, junt amb els capitans i alferes, ha liderat el desfile del trasllat de la relíquia des del seu temple fins a Santa Maria. Al pas del menut protagonista, el públic vestia el carrer Sant Llorenç amb una estora de clavells blancs i rojos.

El matí va finalitzar amb una mascletà que tindrà lloc a la plaça d’Espanya, després de la celebració de la solemne Missa Major, interpretant-se en ella la peça ‘Missa a Sant Jordi’, d’Amando Balaguer, per part de l’Orquestra Simfònica Alcoiana i diversos cors.

Les forces orientals ocupen el castell d’Alcoi en una superba representació teatral

Des de principi del matí del dia 24, els trets se sentien en tota la ciutat d’Alcoi i més enllà: són 2.466 festers disparant un total de 4.868 kg de pólvora.

Es du a terme l’Estafeta i l’Ambaixada mora, un espectacle teatral que ens va portar a l’ambient de les guerres de la reconquesta cristiana en mig de la plaça d’Espanya.

El Castell està ocupat per les forces cristianes. Les tropes orientals es disposen a conquerir-lo. Arriba un emisari moro amb una carta intentant intimidar als cristians perquè abandonen les seues possessions. El capità cristià trenca la carta com a símbol de rebuig.

L’ambaixador moro es presenta davant del Castell. Intenta persuadir amb les seues paraules al capità cristià per tal que cedisca les claus del castell d’Alcoi. Amenaça amb guerra i extermini. Però el capità cristià, acompanyat del seu alferes, Mossèn Torregrossa i l’ambaixador, no està dispost a cedir el seu regnat.

 

Esclata la batalla d’arcabusseria on totes les filaes descarreguen la seua pólvora contra l’adversari. Tot Alcoi pot sentir el retruny dels trabucs.

En finalitzar el matí, els càrrecs de tots dos bàndols s’enfronten directament en una disputada lluita amb espases. Són els guerrers orientals qui guanyen i aconsegueixen ocupar el castell.

A la vesprada, es reprodueix la mateixa teatralització, però intercanviant els papers: són els cristians els que tornen a conquerir el castell que han ocupat les tropes orientals.

L’aparició del Sant Jordiet conclou la Trilogia festera alcoiana

Al caure la nit, Sant Jordiet, representat enguany pel xiquet Juan José Valls, ha aparegut a la part alta del castell a lloms del seu cavall.

Com a símbol de victòria, Sant Jordiet ha llançat les seues fletxes, un trilió, tal com ens va comentar ell mateix. S’ha guanyat d’aquesta manera l’aplaudiment d’un nombrós públic expectant de l’espectacle.

Una vegada el Sant Jordiet ha eixit del castell, s’ha dibuixat un solemne castell de focs d’artifici al cél. D’aquesta manera conclou, un any més, la Trilogia festera alcoiana, de la qual han gaudit centenars de milers de persones.

Diversió i germanor popular

Han sigut centenars de milers de persones les quals han gaudit dels dies de festes d’Alcoi. Xiquets i grans, festers i no festers, visitants i locals, tots han tingut cabuda en els esdeveniments que envolten els Moros i Cristians alcoians.

A banda dels actes i esdeveniments festers, ha destacat l’ambient dels carrers del barri del Centre, protagonitzat per la diversió, l’alegria i la germanor popular. Si hi ha una cosa que no hafaltat en cap moment és la música: els músics de les bandes han amenitzat, en tot moment, els carrers de la localitat amb les seues interpretacions. Els locals de les filaes, les carpes i els pubs han sigut, a banda dels actes, altres dels punts de concentració musicals.

La Glorieta es va convertir en un espai de gastronomia on gaudir de menjars alcoians i refrescs. Les paraetes‘ típiques d’aquests dies, per la seua banda, han sigut un altre espai d’oci, en total són 85 les que hi ha hagut instal·lades en la vorera del carrer Els Alçamora. Entre les seues novetats, ha destacat la instal·lació d’una roda de fira ecològica i d’una ‘saltarina’ per al públic infantil.

Es tanca així un any més d’unes festes patronals, declarades d’Interés Turístic Internacional, que se superen, en espectacularitat i popularitat, any rere any. I que, com deia Ovidi,  “a molts els dura un any“.

 

La entrada Crònica il·lustrada de les festes de Sant Jordi d’Alcoi 2018 aparece primero en Les Muntanyes - Diari de l'Alcoià i les comarques centrals valencianes.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 31

Latest Images